Bethune Dining Hall

Howard University

Washington, DC

Project Details +


A new campus hub exemplifies how high-performance design can support well-being and flexibility, as well as sustainability. To meet the University’s goals for enhancing community dining  and advancing sustainability goals, we collaborated with Sodexo and the University’s dining services, as well as the campus facilities management teams. The modernized and expanded dining facility bridges residence halls to foster community, while its energy-efficient design utilizes custom-designed exterior glass panels to maximize natural light, a strategy that reduces building load and energy costs while enhancing the indoor experience  The vibrant signature structure is a beacon for healthy living in community.

Sustainable design strategies include the reuse of the existing structure to minimize construction demolition; recycled and regional materials; and low-emitting paints, sealants, and flooring that optimize indoor environmental quality. The facility boasts a highly energy-efficient variable refrigerant system, low-flow plumbing fixtures, LED lighting, and roofing and pavers that reflect solar radiation and reduce heat island effect. The project exceeded the University’s sustainability goals.

Building Facts

  • 9,500 GSF new construction
  • 9,750 GSF modernization
  • 5,100 GSF terrace restoration

Awards & Honors

  1. Merit in Architecture Award

    AIA DC

Architecture DC showcases a modernization/new construction project: the Bethune Dining Hall Annex at Howard University. An AIA DC Merit Award Winner, the building exemplifies the trend for campus facilities that let in the sunshine to enhance the student experience, foster community, and advance energy and sustainability goals. This signature design has dramatically “transformed a stopping place for food into a happy social and cultural gathering place.”