Kresge Auditorium and MIT Chapel

, MIT

Cambridge, MA

View of Chapel Moat and Auditorium beyond
Chapel exterior
Chapel interior
Chapel interior
view of auditorium
Auditorium detail
Auditorium lobby and entrance
auditorium interior

Designed by renowned architect Eero Saarinen and completed in 1955, these iconic structures were envisioned as signature set pieces anchoring MIT’s West Campus development – a precinct where student life, the arts and spiritual well-being add a humanistic dimension to MIT’s prowess in science and technology.

The primary purpose in renovating both Kresge and the Chapel was to provide increased weatherability, better energy performance, and increased safety, comfort and accessibility – while reinforcing and enhancing the historic character of each building.

Building Facts

  • 50,000 GSF restoration & renewal

Awards & Honors

  1. Honor Award, Historic Preservation and Adaptive Reuse

    AIA New England

  2. Preservation Award

    Cambridge Historical Commission

  3. American Architecture Award

    Chicago Athenaeum

  4. Paul & Niki Tsongas Award, The Power of Preservation 2017 Award

    Preservation Massachusetts

Project Tags