Medical Science Building Renovations

, Rutgers University

Newark, NJ

Living room atrium
Lab Kitchenette
Event space and classroom
Security desks
interior
aerial

As New Jersey’s leading academic medical center, Rutgers New Jersey Medical School sought to modernize its ’70s Medical Science Building to educate the next generation of doctors and support groundbreaking research. Highlighting Rutgers’ legacy of scientific innovation, EYP conceptualized a complete redesign, paying homage to the building’s original Mid-Century Modernist architecture while transforming its labs and workplaces for the 21st century.

The occupied, phased renovation of this 656,000-square-foot building includes transforming five floors of laboratories to support today’s technology-enabled, flexible medical research. Thoughtfully reimagined use of the building’s large floor plates allows natural light to penetrate new and engaging environments for teaching and exploration. Redesigned workspaces and shared collaboration areas encourage interdisciplinary teamwork and connect student cohorts to clinical practice and medical studies. With future phase interventions, two floors of classrooms will be updated to reflect contemporary health education pedagogical trends. The revitalized building will provide state-of-the-art facilities to attract the best and brightest.

The design’s phased approach to implementation takes advantage of existing, robust infrastructure pathways. Its four central-utility risers will remain, enabling complete replacement of aging infrastructure and renovation of approximately half of the research floors. Facade enhancements, which can be implemented with the corresponding floor-area renovations, will preserve the building’s modernist expression while significantly improving energy performance.

The team conceived the entire design to minimize construction impacts to occupants and their sensitive projects and teaching activities. When all is said and done, the revitalized Medical Science Building will enable Rutgers to serve its constituents and conduct impactful research befitting its stature as a leading academic medical center.

Building Facts

  • 650,000 GSF Modernization
  • 2 Floors of redesigned classrooms
  • 5 Floors of redesigned laboratories
  • Wet labs, classroom spaces, professor & researcher workspaces, collaborative areas (for students and faculty)

Renovation of these research laboratories further provides an enhanced capability to retain top researchers at NJMS and to recruit outstanding scientists from throughout the country.

William Gause, PhD Senior Associate Dean for Research, Rutgers University