US Marine Corps War Memorial, Comfort Station

US National Park Service

Arlington, VA


Located next to Arlington National Cemetery and with a direct view of the National Mall, the US Marine Corps War Memorial is dedicated to all Marines and visited by 1.5 million visitors annually. To accommodate these large numbers, improve the visitor experience, and meet current Architectural Barriers Act Accessibility Standards (ABAAS), EYP designed a new comfort station and site upgrades.

In respect to the solemn nature of the site, the facility footprint is approximately 1,000 SF, creating the smallest possible imprint on the landscape. The visitor station includes restrooms, a water bottle filling station, storage closets, and security system. Granite, brick, and glass are the primary design elements, paired with shade trees, lawn, and ornamental flowerings to blend harmoniously with the landscape.

The entire site is listed on the National Register of Historic Places, thus new construction had to be designed utilizing the Secretary of the Interior’s Standards for the Treatment of Historic Properties and required review by the US Commission of Fine Arts.

Building Facts

  • National Register of Historic Places
  • Design-Bid-Build
  • 1,000 SF
Site plan with wind rose diagram for new comfort station at US Marine Corps War Memorial

Buffering the Elements

The building's design incorporates various energy saving strategies, including orientation and the use of open spaces to buffer the elements. Studying wind rose diagrams for the site, we designed the new comfort station to shield occupants against cold, strong winds from the northeast during the winter. During the summer, wind blows predominately from the southeast where the building provides an opening to cool occupants taking a rest.