Center for Advanced Pediatrics

, Children's Healthcare of Atlanta

Atlanta, GA

LOBBY VIEW
public corridor
patient room
nurses station
kitchen classroom
public atrium
lobby and reception desk

From specifically trained doctors and nurses to colorful, friendly waiting rooms, everything at Children’s Healthcare of Atlanta is designed expressly for kids.

What’s possible from the moment a child arrives at the Center for Advanced Pediatrics? The best care and the best experience! The adventure begins with a step through the waterfall.

After passing through cheerful gardens, patients, families, and visitors are greeted by two stair towers. Representing the earthen edges of a waterfall, the towers frame a blue-glass curtainwall with curved mullions, playfully replicating the random way water moves down the falls. As day becomes night, LED fixtures in the horizontal fins light the vertical tower elements, using colors and patterns to transform the stairs.

Entering the building, expansive windows offer ample daylight and views of the garden. A wood wall and textured ceiling panels curve to create an abstract, whimsical tree canopy that assists with wayfinding as you move through check-in and into the waiting area. Pops of color emphasize destinations, and color and imagery make for a soothing patient experience in the exam rooms. Open ceilings and curious finishes enliven the top two administrative floors to complete the healing experience for patients, families, and clinicians.

When it comes to pediatric care, first impressions matter. EYP’s Nurture through Nature approach to design blurs the lines between the outdoors and indoors, creating a playful, kids-first atmosphere and setting the tone for this healing environment.

Building Facts

  • Themed “Nurture through Nature”
  • 275,345 GSF
  • 250-Rooms for Patient Care
  • 20 Pediatric Specialties
  • 5.63 Acres
  • 7-Level Above Grade Parking Deck
  • LEED Gold

Walking into Children’s Center for Advanced Pediatrics, my granddaughter Kennedy, was wide-eyed at the openness, and for once, did not feel boxed-in like other doctor offices. She felt very at home in her surroundings.

Marian Kelly Atlanta, GA