Alief Neighborhood Center

, City of Houston

Houston, TX

site plan
exterior view
lobby
lobby
lobby
exterior view
aerial view
exterior view at dusk

Combining three City of Houston departments under one roof, the new 70,000 SF Alief Community Center is at the heart of a redeveloped 38-acre urban sports park. This first-of-its-kind facility is designed to leverage synergies between the Houston Health, Parks, and Library Departments for the benefit of residents with special focus on community engagement, identity, and overall wellbeing.

The massing of the building supports this idea by organizing department programs along a linear public spine that runs the length of the building. This spine is reinforced architecturally by an expansive roof that culminates in a large, covered porch volume. The front porch is a space for people to come together, share ideas, and give expression to the diverse community unique to Alief. From the porch, visitors are welcomed by a floor-to-ceiling glass entry lobby that frames views of the park and reinforces a strong relationship between interior and exterior activities.

Raised above the floodplain, the Alief Community Center building is a model for resilient design in a post-hurricane Harvey environment and a ‘lily-pad’ for those seeking shelter from the storm.

Building Facts

  • 70,000 sq ft
  • 38 acre urban site